PIRAMIDA LUI MASLOW/ RASTURNAREA PIRAMIDEI LUI MASLOW

 •  

   

   

   

   

   

  Abraham Maslow s-a născut la data de 1 aprilie 1908 în Brooklyn, New York. A fost un renumit psiholog umanist, fiind mai ales cunoscut pentru desenarea piramidei cu nevoile oamenilor. Piramida lui Maslow a reprezentat şi reprezintă în continuare o contribuţie foarte mare în domeniul psihologiei moderne. Maslow îşi explica conceptul prin a afirma că fiinţele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute, şi că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare. Aceste fiinţe nu sunt împinse sau atrase numai de forţe mecanice, ci mai degrabă de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Nevoile respective ale oamenilor au în comun faptul că sunt instinctive, însă se deosebesc prin aceea că au un grad de intensitate diferit, unele fiind mult mai puternice decât altele. Aceste nevoi principale sunt aşezate la baza piramidei, iar cu cât se urcă spre vârful piramidei, cu atât importanţa sau  primordialitatea lor scade. Cu alte cuvinte, este indicat sa cunoastem ordinea si importanta acestor nevoi, si, pe cat posibil, sa incercam sa le satisfacem în ordinea menționată aici. Aceasta pentru a evita lupta in permanență cu “morile de vant”. Conform conceptului observat de Abraham Maslow, dacă sunt nevoi nesatisfacute la nivelurile de la baza piramidei, vom incerca in zadar sa ne satisfacem nevoi situate la nivelurile superioare. Chiar daca reusim intr-o oarecare masura sa le atingem, ele vor fi ori false, ori de scurta durata.


  Vom trece in revista nivelurile respective, in speranta ca vor folosi celor interesati de o viata mai buna, mai putin stresanta, cat si celor care se intreaba de ce nu reusesc sa-si satisfaca anumite nevoi. Raspunsul se gaseste chiar aici:

   

  1. NEVOI FIZIOLOGICE. Sunt indispensabile pentru a supravieţui: a mânca, a bea, a dormi, a se proteja de frig şi de căldură. Ele reprezintă cele mai puternice și mai importante nevoi ale omului. Satisfacerea lor este necesară pentru a rămâne în viaţă.

   

  2. NEVOIA DE SIGURANŢA. Orice fiinţă omenească are nevoie să se simtă protejată în faţa oricărei ameninţări a vieţii. Dacă trăieşte într-o ţară care se află în război, de exemplu, se presupune că această necesitate nu este acoperită. Odată ce nevoile fiziologice sunt satisfăcute, intervin nevoia şi dorinţa de a satisface nevoile de siguranţă. Cu toţii avem nevoie de securitatea casei si familiei, mai ales atunci când vine vorba de copii. Aceasta nevoie este cu doua tăișuri. Din punct de vedere al conservarii speciei, pare in regula, insa dusa la extrem poate impiedica dezvoltarea omului. Orice schimbare, sau pas inainte, presupune un oarecare risc, iar această nevoie de sigurantă, gestionată necorespunzător, poate duce la refuzul persoanei in cauza de a face vreo schimbare, chiar daca este una benefica. De aici, vedem oameni care stau in casnicii ratate, adevarate inchisori emotionale, servicii frustrante, anturaje distructive... etc, care refuza sa ia o decizie, tocmai din teama subconstienta de a nu-si pierde siguranta cu care deja s-au "obisnuit”.

   

  3. NEVOIA DE DRAGOSTE Şl APARTENENŢĂ. Odată acoperite necesităţile de bază, aceasta este cea mai importantă. Nimeni nu poate să se realizeze ca persoană fără a fi dorit şi acceptat de către celelalte fiinţe omeneşti. Aici sunt incluse nevoia de prietenie, familie, apartenenţă la un grup, sau de implicare într-o relaţie intima nonsexuală. Relaţia cu celelalte persoane la un nivel afectiv profund este forma obişnuită de a satisface această necesitate. De exemplu, familia, partenerul de viaţă sau prietenul. Lipsa de dragoste şi apartenenţă poate să dea ocazie la importante dezechilibre mintale. Aceasta nevoie ar putea fi foarte usor satisfacuta, daca am inceta sa avem pretentia ca ceilalti sa ne iubeasca sau sa ne respecte si am deveni pur si simplu oameni care pot fi iubiti sau respectati. Restul ar veni de la sine.

   

  4. NEVOIA DE AUTORESPECT. Fiecare fiinţă umană are nevoie să se respecte pe ea însăşi şi să aibă o concepţie potrivită despre propria sa persoană. Este vorba aici de recunoaşterea venită din partea altor indivizi (care rezulta în sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc.) cât şi din respectul de sine, ce creează sentimentul de încredere, adecvare, competenţă. Nesatisfacerea nevoilor de stimă rezulta în descurajare, şi, pe termen lung, în complexe de inferioritate. Un nivel de autoestimare dezechilibrat (cum ar fi subestimarea, de exemplu, a gândi că toată lumea îmi este superioară) are ca rezultat un randament scăzut şi, în consecinţă, deteriorarea comportamentului. Uitam, de cele mai multe ori, ca respectul, asemeni puterii, nu se cere, ci se castiga. Respectul ne este dăruit benevol de catre ceilalti, insa doar atunci cand il meritam. Altfel el se numeste teama, supunere, intimidare... etc.

   

  5. NEVOIA DE AUTOREALIZARE. Potrivit lui Abraham Maslow, o persoană din zece simte intens această nevoie. Psihologul afirma că oamenii care au totul isi pot mari potenţialul. Ei pot căuta cunoştinţe, linişte, experienţe estetice, împlinire de sine. Cea mai mare parte se concentrează în jurul nevoilor care pot fi prevăzute. Autorealizarea include obiective mai înalte şi mai abstracte (de exemplu: dreptate, perfecţiune, bunătate, adevăr, hotărâri individuale), care sunt tot mai fragile, ca şi vârful piramidei. Aceasta nevoie este satisfacuta oarecum automat, odata ce celalalte nevoi sunt satisfacute cu adevarat. Nu poti fi cu adevarat fericit cu burta goala. Nu poti fi cu adevarat implinit doar ingrijindu-te de preaplinul farfuriei tale, ignorand-o pe cea a semenului tau. Nu poti fi fericit singur. Nu poti fi cu adevarat fericit, daca nu te iubeste sau nu te respecta nimeni. Ai putea sa-i amagesti pe cei din jurul tau ca ai aceste lucruri, insa cineva va sti mereu ca ai construit castele in aer fara o fundatie sub ele, si anume chiar TU. Si atunci ai pierdut tot.

   

   

  Rasturnarea Piramidei lui Maslow 

  http://www.claudiaganea.ro/paihologie-co/rasturnarea-piramidei-lui-maslow.html

   

  Cei de la Leadership Center au postat un articol pe acesta tema privind piramida dintr-o alta perspectiva:

   

  • Nevoile fiziologice sunt nevoile de baza ale corpului uman: hrana, apa, somn, adapost, etc. Ele sunt dominante atunci cand nu sunt satisfacute la un nivel acceptabil. In acest caz nicio alta nevoie nu poate sta la baza motivatiei.

   

  • Nevoile de siguranta si securitate cuprind nevoia de stabilitate, protectie impotriva imbolnavirilor, a vatamarilor fizice, a dezastrului economic, a factorilor ocazionali si imprevizibili, nevoia de structura, ordine si lege. De obicei, nevoia de securitate este activa si dominanta in cazuri deosebite, cum ar fi razboiul, epidemiile, catastrofele naturale, dezorganizarea societatii, crize economice, nevroze, situatii negative cronice.

   

  • Nevoile sociale sunt legate de natura sociala a omului. Initial, Maslow s-a referit la ele ca nevoie de dragoste si apartenenta. In aceasta categorie intra si nevoia de prieteni, de relatii agreabile cu cei din jur, nevoia de familie. Nevoile sociale se manifesta sub urmatoarele forme:
   • Nevoia de afiliere se refera la dorinta de a avea prieteni, colaboratori, de a se asocia cu alte persoane. Individul cauta compania altor persoane, fie in grupuri mici, informale, fie in organizatii formale.
   • Nevoia de afectivitate este o nevoie sociala universala si se manifesta in doua directii: de la individ spre alte persoane si dinspre cei din jur spre individ.
   • Nevoia de cooperare este una din cele mai puternice nevoi umane si rezulta din nevoia de afiliere. In cadrul organizatiilor se manifesta mai ales prin munca in echipa.

   

  • Nevoia de stima cuprinde doua grupe de nevoi delimitate in functie de unghiul de abordare care poate fi intern sau extern. Din punct de vedere intern, nevoia de stima cuprinde dorinta de putere, realizare, incredere, independenta, libertate, iar din punct de vedere extern dorinta de a avea reputatie sau prestigiu, statut, faima si glorie, recunoastere, demnitate, apreciere. Satisfacerea acestor nevoi duce la incredere in sine, constientizarea valorii proprii, sentimentul de a fi util si necesar in lume.

   

  • Nevoia de autorealizare (autoactualizare) este dorinta unei persoane de a se realiza ca o personalitate unica, in concordanta cu potentialul sau si in cadrul limitelor impuse de realitate. Satisfacerea acestei nevoi permite individului sa-si realizeze potentialul, talentele si capacitatile de care dispune, totodata va duce si la cresterea celorlalte nevoi.

  maslow

   

  Daca nicio nevoie nu este satisfacuta, cele de la baza piramidei trebuie satisfacute mai intai. Dupa ce un nivel de nevoi a fost satisfacut intr-o masura acceptabila, poate deveni operant urmatorul nivel. O nevoie odata satisfacuta inceteaza sa mai fie motivatoare. Nevoile de nivel superior, mai ales cele personale (stima, realizare), sunt mult mai puternice sub aspect motivational decat cele de nivel inferior si efectul lor este mai indelungat.

   

  Maslow sustine ca pentru satisfacerea nevoilor de baza exista anumite preconditii. Fara existenta acestora, nevoile nu pot fi satisfacute. Amenintarile asupra existentei acestor conditii actioneaza ca si cum ar fi amenintata insasi satisfacerea nevoilor. Din aceasta cauza, multi autori includ cele doua conditii intre nevoi, rezultand astfel o piramida cu sapte nivele. Cele doua conditii sunt:

   

  • Libertatea de exprimare si investigare, care se refera la existenta unor conditii sociale ce permit unei persoane sa se exprime liber, sa faca ceea ce doreste, atata timp cat nu raneste pe altii, sa investigheze, sa caute informatii, sa se apere si incurajeaza justitia, cinstea si onestitatea.

   

  • Nevoia de a sti si a intelege, care cuprinde dorinta de a dobandi si a sistematiza cunostinte despre mediu, nevoia de a-si satisface curiozitatea, nevoia de meditatie, experimentare, explorare.

   

  Aspecte specifice:

   

  • Nevoile sunt interdependente si isi gasesc exprimarea maxima in nevoia de autorealizare, care apare pe masura satisfacerii tot mai multor nevoi de pe nivelele inferioare.

   

  • Nevoile de ordin superior nu actioneaza in mod obligatoriu in ordinea ierarhiei lor.

   

  • La un moment dat, pot fi active mai multe categorii de nevoi.

   

  • In plus, chiar Maslow a subliniat ca ierarhia nevoilor nu trebuie privita rigid, deoarece ordinea nevoilor poate varia de la o persoana la alta.

   

  • Ierarhia nevoilor depinde de personalitatea, mediul social-cultural si succesele sau esecurile anterioare ale persoanei. De exemplu, pentru persoanele creative, satisfacerea nevoii de creativitate, parte a nevoii de autoactualizare, este mai importanta decat satisfacerea oricarei alte nevoi. Creativitatea lor se manifesta nu ca nevoie de autorealizare activata ca urmare a satisfacerii nevoilor de nivel inferior, ci ea este activa si in cazul in care nevoile de baza nu sunt satisfacute.

   

  • O alta cauza a rasturnarii ierarhiei poate fi satisfacerea unei categorii de nevoi pentru o perioada indelungata, dupa care nevoia va fi subevaluata. De exemplu, persoana care niciodata nu a suferit de foame subestimeaza efectele nesatisfacerii nevoii de hrana si priveste hrana ca ceva neimportant.

   

  • O nevoie nu trebuie sa fie satisfacuta in proportie de 100% pentru ca o alta nevoie sa devina motivatoare. Cei mai multi oameni sunt numai partial satisfacuti in nevoile lor.

   

  Sa nu uitam, totusi, ca piramida ofera doar o perspectiva generala asupra nevoilor si motivatiilor umane. Fiecare om este diferit si se comporta diferit, aceste lucruri se datoreaza si potentialului mostenit genetic, dar si mediului in care traieşte.

   

3 comentarii