Moduri de a realiza o instalatie electrica

 • Inainte de a incepe orice instalatie electrica,trebuie elaborat un plan electric efectuat de un arhitect,firma de constructii/electricitate sau proprietar.Dupa ce avem un plan electric trasam pe pereti amplasarea dozelor de intrerupatoare sau prize,deasemeni trebuie trasate trecerile si amplasarea transeelor.


  Orice instalatie electrica se efectueaza respectand normele electrice in vigoare si respectand normele de protectie si sanatate in munca!

  Primul pas in realizarea unei instalatii electrice

  moduri de a realiza o instalatie electricaPrimul pas este trasarea circuitelor si marcarea dozelor unde vin amplasate prizele si intrerupatoarele.De utilizat:creion,ruleta,nivela cu bula sau laser,


  • daca pe acelasi perete aveti un intrerupator si o priza,care vin una sub cealalta atunci ele trebuie foarte bine aliniate cu nivela,
  • inaltimea pentru intrerupator este de 110cm si pentru priza 25cm fata de solul finit.

  Dupa ce au fost efectuate marcajele se fac gaurile pentru doze,pentru aceasta etapa avem nevoie de masina de gaurit cu percutie dotata cu carota aleasa pentru a face o gaura de diametrul si profunzimea necesara pentru dozele utilizate.


  Sfat important: Cel mai bine este ca atunci cand doriti sa realizati o instalatie electrica sa apelati la o firma profesionista de instalatii, fiindca doar asa veti avea garantia lucrului bine facut.


  La taierea canalelor de trecere discurile sa fie adaptate pentru beton,faceti reglaje la masina in functie de diametrul tubului riflat care urmeaza a fi incastrat,in profunzime trebuie lasat o marja de 4-5mm plus pentru a astupa canalele dupa introducerea tubului cu adeziv pe baza de ipsos.


  Inlaturati bucatile de zidarie din canale cu o dalta si un ciocan sau o masina cu percutie dotata cu dalta.Purtati manusi si ochelari de protectie!

  Sfaturi generale in realizarea instalatiilor electrice

   Introduceti adeziv in canal si gaura pentru doza,apoi introduceti doza(inlaturati partea prin care va intra firul in doza)si tubul cu fire in perete,

   

  • intotdeauna firele in doze se lasa mai lungi pentru a facilita inlaturarea izolatiei si montarea aparatajului.
  • adezivul pe baza de ipsos trebuie sa fie cu timp mare de lucru,astfel va da un timp pentru face cat mai bine toate operatiunile.
  • trebuie sa aveti grija ca tubul riflat sa ajunga in interiorul dozei.
0 comentarii