Caracatița care înhață România

 • Românii ar trebui să fie atenți la un singur animal, până în 9 decembrie 2012. Unul cu multe tentacule, care mai are nevoie doar de votul popular pentru a-și satisface instinctul criminal.

  Comparația nu vine din discursurile recente ale politicienilor care au plecat la plimbare printre paginile atlasului zoologic. 

  Vine dintr-un dejà‑vu siderant. Dintr-o lume care ne-a îngrozit în primii ani ai democrației noastre, când un serial inspirat din evenimente cât se poate de reale prezenta povestea sângeroasă a corupției și mafiei italiene.   În timp ce milioane de români erau ocupați să urmărescă fascinați ”Caracatița”, crezând cu naivitate că este un film în care nu vor face niciodată figurație, în culisele statului se constuiau relații care au îngrășat monstrul nostru. Cât se poate de real și la fel de hidos. 

  Cazul vicepreședintelui Comisiei de Control a SRIIon Stan, fost șef al acestei comisii și om de încredere al fostului președinte Ion Iliescu, este doar un episod din ”Caracatița” noastră.   Vedem prin el tentaculele întinse peste serviciile secrete, prin sistemul judiciar, peste scena politică până în Guvern. Numai sângele lipsește din aceste cadre. Sânge pe care l-a promis astăzi chiar avocatul lui Ioan Stan, Doru Viorel Ursu. 

  Alt personaj ieșit parcă prin ecran, din serialul italian. Fost ministru de Interne pe vremea când ”La Piovra” ne ținea lipiți de televizoare, Doru Ioan Tărăcilă s-a făcut remarcat prin legături cel puțin dubioase cu tot felul de clanuri. Acum apare la braț cu demnitarul care era ”sifon” al mafiei carburanților, ajutat de un fost general SRI. "Vreţi sânge? O să aveţi sânge suficient!", a spus astăzi Tărăcilă, transmițând mesajul clientului lui pentru toți mafioții aflați pe funcții înalte pe care Stan îi poate trage după el. ”Protejați-l, altfel vă înfundă pe toți”, este mesajul decodat transmis de Tărăcilă. 

  Și l-au protejat. Comisia parlamentară a amânat luarea unei decizii în dosar.

  Cazul Stan este cel mai periculos și grav dintre toate cazurile de corupție de până acum. Asta pentru că tentaculele întinse prin Serviciul Român de Informații sunt cele mai nocive pentru sistemul judiciar. 

  La SRI este cheia rezolvării tuturor dosarelor grele din țara asta. Procurorii DIICOT și DNA lucrează, pe toate dosarele grele, cu materialul oferit de SRI. Cine are putere in SRI, este imun în fața legii.  Este un personaj cel puțin la fel de puternic și intangibil ca mafioții din ”La Piovra”.

  Rătăciți în ceața declarațiilor politice și a gargarei electorale, nu vedem ce se petrece, de fapt în jurul nostru. Această campanie electorală nu este despre oameni, economie, administrație sau doctrine politice. 

  Este momentul în care caracatița se pregătește să înhațe total și pentru foarte mult timp România. Toate episoadele produse până acum de cei care au preluat deja o mare parte din Putere conturează acest scenariu. 

  Defilarea lui Victor Ponta, în campania pentru alegerile locale, la braț cu tot felul de baroni acuzați de corupție. Insistența exacerbată cu care inculpatul Voiculescu a impus deranjul de 52 de zile din vară.   Caricaturile de procurori alese de Mona Pivniceru pentru a conduce DNA și Parchetul General. Candidatura lui Crin Antonescu în fieful baronului milionar care conduce un județ înțepenit în sărăcie lucie. 

  Aceasta este Caracatița noastră. Mai are nevoie doar de statistica din 9 decembrie pentru a-și înhăța complet prada: România.  
   

  autor Malin  Bot

0 comentarii