Amurgul dascălilor

 • Scandalul din învățământul românesc amenință să fie unul fără precedent nu doar din istoria postdecembristă ci dintr-un ecart temporal mult mai cuprinzător.
  Personal aș cataloga-o drept cea mai mare rușine a națiunii române pe care o cunosc până acum.


  Ce poate fi mai urât, mai mizerabil decât ca cea mai selectă clasă socială, nu intelectualii ci cea care formează intelectualii, dascălii, modelele de erudiție, de cultură și de exemplu comportamental să fie gunoaiele cele mai fetide ale societății ????
  O femeie în floarea vârstei dezbracă în public niște adolescenți amețiți de alcool !!!
  E nu jenant, e scabros. Ce cuvinte poate găzdui dicționarul pentru a o cataloga, dacă persoana cu pricina este chiar directoarea liceului respectivilor tineri ???

   

  Am crescut cu o permanentă stimă, tradițională aș spune, față de învățătoarea ce mi-a ghidat primele litere și diriginta ce era suficient să întrebe cine a scris bilețelul ăla pentru colega din banca din față ca să intru în pământ de rușine. Și pare-se că dacă încercam a coborî în fântâna istoriei spre Creangă și mai departe … mai peste tot găsim aceeași prețuire, același respect pentru dascăli.
  Până azi.


  Aici s-a rupt ața ….

  Acum zeci de mii de tineri, unii absolvenți deja, îi scuipă cu scârbă. Le pun chiloții-n cap și-i împing pe scări …. ca să-i întrebe de ce fug !
  Dascălii din România au ajuns bătaia de joc a elevilor.
  Cumplită “evoluție” !!!!

  Iar ceea ce e cel mai înfricoșător este că o merită.
  O merită cu prisosință.
  Nu este altceva decât rezultatul “educației” pe care au promovat-o, pe care au sădit-o, pe care au ilustrat-o și exemplificat-o prin propriul comportament. Reflectarea non-valorii reale cu care au infestat sistemul educațional românesc.

   

  Cum poți să impui respect unui tânăr ce are mai puțin de jumătate, poate o treime sau un sfert din vârsta ta, atâta vreme cât îi vinzi subiectele pe cash pe care-l bagi în sutien ????
  Dacă îndrăznești să nu zâmbești larg când îți adresează măscări agramat caligrafiate anterior pe pereții WC-ului, poți să iei și-o palmă peste ochi ! Sau peste fund, dacă e suficient de ferm :roll:
  Pe deplin meritată !


  Dacă aș spune că faptul că un plagiator notoriu a fost ales democratic să conducă întreaga națiune iar un repetent penibil e pregătit să candideze la Președenția țării, mi s-ar putea reproșa că exagerez prin relativizarea efectului, prin legarea artificială a dezastrului moral, educațional, intelectual și instituțional din învățământ de mizeria politică.
  Oare ?

  Este foarte adevărat, ceea ce se petrece acum este efectul degradării accelerate a calității umane, intelectuale și profesionale din sistemul respectiv de-a lungul multor ani. Pe toate palierele până la nivelul cel mai înalt al învaățământului superior unde toată lumea știe că pretențioșii “universitari” storc de bani dorința idioată a unor înapoiați de a fi cadorisiți cu niște hârtii ștampilate fără nici o valoare reală.
  Corect, știe toată lumea, ABSOLUT toată lumea, de la cel mai umil părinte rural până la cele mai înalte nivele că asta se petrece sistematic de zeci de ani de zile. Doar că în ultima perioadă se face fără perdea. Ca în Amsterdam.

  Dar mă întreb totuși, oare dacă Funeriu ar fi rămas să ducă mai departe ce a început, azi ar fi fost EXACT la fel ????
  Nu.
  Iar dacă sunt persoane în sistem care se simt nedreptățite de lăturile ce li se varsă în cap la grămadă cu mizerabilele exemplare ce îi reprezintă astăzi în fața societății, dar au optat pentru variante de genul Marga, Andronescu, sau nefericitul ăsta de Pricopie, atunci ar fi bine să-și ia seama că nu sunt nici pe departe atât de nevinovate pe cât vor să creadă. Ba poate chiar și cele care au avut alte opțiuni politice dar nu au acționat.
  Degradarea unui întreg sistem nu se face nici peste noapte și nici de persoane singulare, izolate. Vina degradării întregului sistemaparține întregului sistem și se repartizează, deși în proporții diferite, tuturor celor cuprinși în el.  Și celor direct cauzatori dar și celor care au știut și nu au făcut nimic, ba chiar și celor care nici măcar nu au avut idee despre ce se întâmplă. Aveau datoria, responsabilitatea morală și profesională să știe, să înțeleagă, să acționeze. Există niște responsabilități pentru fiecare. Așa cum un întreg popor suferă pentru o alegere proastă a doar unora din componenții săi.

  Întrebarea rămâne și-și reclamă răspunsul sincer, fie el înăbușit în pernă la miez de noapte :
  “Dacă Funeriu ar fi rămas non-stop la educație până în momentul la care vorbim, oare lucrurile ar fi stat la fel ???

   

   

  Viq
  http://copaculdinpadure.wordpress.com/2013/07/03/amurgul-dascalilor/#comments

25 comentarii
 • Agrippa
  Agrippa :) SC Felix SRL - se face ca uita ceva important : stimabila "dusa", cea care si-a schimbat nick-ul/avatarul/si care are "n" conturi, ESTE la varsta BUFEURILOR....Uite, ca - vrand sa ma "jigneasca " pe mine, ca si cum "...  mai mult
  4 iulie 2013
 • SC USL Felix SRL
  SC USL Felix SRL Babă Paula, pune capra să-ți explice ce nu ești în stare să înțelegi. Lasă prostata mea că-i bună și vezi-ți de prostia ta malignă cu metastaze.
  4 iulie 2013 - Lui 4 le place!
 • SC USL Felix SRL
  SC USL Felix SRL Ioanaiiiiiiiiiiiiiii, prostata este suferința ta, nu a mea. Jinduiești, dar n-ai ce-i face! Te-a descris foarte bine Villon:
  "Hei , batranete blestemata,
  de ce m-ai frant cu-atata zor ?
  Ce-mi tine mana-mpiedicata
  d...  mai mult
  4 iulie 2013 - Lui 3 le place!
 • ioanaiiiiii
  ioanaiiiiii felix, si asa mai departe, batranetea nu e o stare rusinoasa, e o stare venerabila, pentru ca presupune experienta si eliberarea de dominatia hormonilor, altruism si intelepciune! EU nu pot suferi de prostata, din motive obiective, tu, daca ai fi barbat, ...  mai mult
  4 iulie 2013