O RUGAMINTE ADRESATA CELOR CARE POSTEAZA PE COMUNITATE

 • ===================CODUL BUNELOR MANIERE==============  Bazele codului bunelor maniere se intrevad in antichitate cand s-a inventat un spatiu civic al gestului (agora, forumul, teatrul), precum si arta utilizarii lui, arta oratoriei. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, deoarece ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea, perfectiunea spiritului; gesturile trebuiau sa urmeze o linie mediana, sa nu fie nici domoale, nici foarte iuti - de fapt acesta si explica faimosul proverb roman: “mediocritas optima est”.


  Evul Mediu a venit cu o alta teorie – gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoa-nei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile sale, in timp ce in exteriorul corpului, printr-o atitudi-ne disciplinata a gesturilor omul se poate modela, poate deveni mai bun.


  Deja se simte influenta pe care Divinitatea o avea asupra oamenilor - omul chiar daca este lipsit intr-o conjunctura de compania umana, este totusi supravegheat in permanenta de Dumnezeu, iar gesturile sale nu-i mai vizeaza doar pe ceilalti, ci si un transcendent, care si el ofera la randul sau oamenilor diferite semne.


  Astfel, in acea societate in care se dorea crearea unei ordini bazata pe prezenta masiva a Divinitatatii, alaturi de gestus, a aparut si signum datorita nevoii de miracole, de minuni a acelor vremuri. Fireste functia ordonatoare, morala a gesturilor si-a mai pierdut din substanta odata cu trecrea timpului si multe din gesturile care guvernau societatea in acea perioada au capatat doar valenta metaforica. 
  Astfel, in zilele noastre suma acestor gesturi, insumate in codul bunelor maniere, nu mai reprezinta un instrument de a izbavi sau a condamna un individ, ci se constituie intr-un mijloc de a comunica cu ceilalti, reprezinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti din jurul nostru fara agresivitate, de a trece prin lume fara a-i deranja pe ceilalti.


  Fata de antichitate si evul mediu, cand disciplina, ordinea, ierarhia erau impuse de respectul acordat formei, spiritului, ratiunii, se intrevede deja o schimbare in sensul ca accentul se muta pe materie, corp, pasiune.


  Astfel, Descartes in studiile sale despre pasiunile sufletului, trage concluzia ca ca nu sufletul le intretine, ci pasiunile sunt ceea ce sufletul sufera si suporta, iar Pascal intr-o maniera asemanatoare sustine ca pasiunile iubirii sunt sentimente si ganduri care apartin propriu-zis spiritului desi sunt ocazionate de corp.


  Fara indoiala, in societatea contemporana nu pot exista sentimente si relatii bazate pe dragostea autentica pe care ne-o dorim fiecare dintre noi daca cei implicati in actul emotional nu tin cont de ceea ce noi numim codul bunelor maniere.


  Respectarea acestuia se constituie intr-o premisa fundamentala pentru intretinerea unei relatii sentimentale profunde si ca atare va recomand tuturor sa tineti cont de aceste mici sfaturi care chiar daca nu va vor garanta succesul in dragoste… se vor constitui totusi intr-un sprijin puternic in formarea personalitatii voastre. 

   

   

  ================================================================

   

  Va rog  din suflet sa incetati acest razboi care este contraproductiv din punctul meu de vedere ..

   

  Este loc pentru toata lumea pe acest site ,de toate culorile politice ....consider ca avem destule motive sa purtam razboaie in viatza ,ca sa ne razboim si intre noi 

   

   

  Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celorlalţi.
  Aş vrea să fiu nebunul ce seamănă iubire...  Pun versul meu aici ca martor de voinţa 
  Destinului chemare... cuvântului rostit 
  Să nu mă prindă viaţa cu gânduri de căinţa 
  Că nu mi-am pus cuvântul să facă ce-am dorit 

  Aş vrea să fiu nebunul ce seamănă iubire 
  Acolo unde oameni mai cred că prin cuvânt 
  Putem schimba destine sau dărui menire 
  Putem şi altfel viaţa s-o trecem pe pământ 

  Nu-mi pasă ce vor crede acei ce vor citi 
  Pun versul să mă ierte, eu sunt al lui stăpân 
  De-oi trece peste moarte... eu tot aici voi fi 
  Căci n-am să plec vreodată dar nici n-am să rămân


  Marin Bunget  va rog sa vizionati clipul ...Pamantul are frumuseti magnifice si mirifice....poate vazand frumusetile Terrei in deplina armonie cu muzica ,nu veti mai fi asa incrancenati  unii cu altii


  mult respect tuturor comentatorilor
  Wonderfull Chill Out Music Love   http://www.youtube.com/watch?v=emlP2o41Qxw
8 comentarii
 • Ioan Ernst Feher
  Ioan Ernst Feher Grasutul, tu de ce? Nu repostezi zi si noapte postari trunchiate de anul trecut doar din ura si obsesia sa fie eliminat un coleg forumist. Apelul nu era pt. tine, tu postezi cinstit si spui sincer ce ai de spus.
  14 iulie 2013 - Lui 3 le place!
 • Grasutul
  Grasutul Pentru Ioan Ernst Feher: Am citit articolul si mi se par greu de respectat atat perceptele antice ale codului bunelor maniere cat si perceptele medievale sau cele renascentiste. Si in plus mai iau si eu papara de la unii care ma acuza ba de minciuna ba de...  mai mult
  14 iulie 2013 - Lui 3 le place!
 • Sile
  Sile Stii bancul cu violonistul si cei doi lei in Sahara ?Sper ca numi-o iei in nume de rau.
  14 iulie 2013 - Lui 4 le place!
 • maricicab
  maricicab I like the waterfall
  14 iulie 2013 - Lui 5 le place!