RO euro-2014 constatata de Tutea si definita de Djuvara

 •  Suntem, inca, la un click distanta de normalitate: presedentia de dupa Basescu reprezinta examenul maturitatii RO in raport cu civilizatia occidentala sau restauratia medievala. 

   Civilizatie in acceptiunea rationala a termenului democratiei dobandit versus splendoarea speluncii original vopsita democratural: maria sa Iliescu nu a pierdut prilejul sa ne onoreze cu absenta, discret si oarecum decent, si s-a erijat in vocea patriotului nationale impotriva propriei natii: PNL-u a pierdut ca s-a dezis de USL.

    Principial reprezentam paradoxul modernismului construit pe picioare de lut, dar cu pretentii de aristocratie autentic recunoscuta: din pacate doar in zona coruptiei endemice si majoritare, daca ne raportam la extern. Daca ne infiletam hotarati in nonsensul mandriei romanismului de consum la gramada tindem sa rescriem scala valorilor universale dupa forta si puterea inerta de a fura, minti si insela la foc automat; sau doar sa ne autoamagim ca i-am inselat pe fraierii mondiali. Desigur ca Bercea nu are nici o relevanta in comparatia absurda cu imperiul care guverneaza lumea in prezent, sub imperiul indescriptibil al dreptatii generate de finantele lipsite de culoare politica; relevant, curat si cinstit ramane spiritul socialistic care ne ideamna sa fim europeni cu metehne indezirabil nationalistice.

   Petre Tutea si-a exprimat reprosul vietii scoase la licitatie cu un indemn subtil la reflectie: nu intotdeauna oamenii cu multe idei reprezinta vectorul dupa care putem rezista ca natiune, ca uscaturile sunt oricum naturale si legitime. A condamant nu atat omul care gandeste ci ratiunea la care a aderat ca sa subziste ca posesor de multe idei; ca omul, indiferent de cat limitat rezista timpului, tot la burtica personala se rezuma cu trup, suflet si emotie neaparat revansarda. Model de apreciere/analiza pe cat de indreptatit pe atat de iluzoriu: omul din gramada sau gramada care formeaza omul.

   Distinsul istoric si roman Neagu Djuvara este mai rezervat, si oarecum mai subiectiv, in aprecierea standardului elitist lipsit de granite si interpretari partinitoare: delimiteaza clar capacitatea intelectualista formala de cea reala: poti sa ai si sa interpretezi intelectul in n ipostaze, dar daca pierzi legatura cu realitatea nu esti decat un bou. Un bou cu foarte multa scoala dar tot un bou.

   Interesant de cum  a ales sa clasifice boii mioritici la gramada ordonata de exercitiul simplu de dupa rumegat/asimilat/acumulat.......poate ca a ajuns la varsta si cultura necesara sa identifice corect telul omului viu comparativ cu cel al boilor care doar mesteca si rumega.

    Revenind la ceea ce rezulta dupa ultimele alegeri democraturate, socialistice si majoritare(la gramada) rezulta doar un colaj ieftin de boi cu foarte multe idei si un simt de autosatisfacere extraordinar de previzibil: IO s-ai mei, restu se descurca sau crapa, nu intereseaza decat comunitatea internationala.

   Care comunitate a descoperit ca doar prin unitate si consens poate fi eradicata incultura speciei prezumat umane: ori furam cu toti si la gramada ori ne despartim amiabil in cetateni care produc si politicieini care profita, indiferent de regim sau culoare politica; chiae daca politicienii sunt platiti tot la gramada, evident.

    Faptul ca pesedeul a reusit sa marcheze iarasi, la gramada,  nu inseamna ca toti suntem pesedisti, sau basisti, sau pontisiti plimbati cu barca: suntem o natiune care se lupta cu marea de idei democraturate in recastigarea statulutului da natie unitara consensuala: ori furam la infinit ori elasticizam conjuntural dreptul elastic; ca si constitutia si legea de pe langa functia publica nascuta de comunistii morti da vii: ca si useleu impotriva naturii naturale.....noi vrem sa furam linistiti indiferent de ce zice lumea civilizata.

   Clickul de la inceput consta in mentinerea directiei spre vest, care nu necesita mare anvergura de analiza, doar constatarea simpla ca la cate idei disecam, si boii se hranesc, iar oamenii din spatele boilor raman doar niste relicve....ca boul fatat bou tot bou ramane indiferent de optiune; sau punem boii-n fata oamenilor si ne indreptam spre rumegat la gramada. Un click, doua clickuri, optiunea ne apartine tot la gramada.

0 comentarii