Interferenta Bou-lui in societatea moderna si damboviteasca

 • Am citit un articol semnat de G Liiceanu intitulat chiar asa: “Ca sa nu mor bou”, pe care-l puteti gasi aici  http://www.contributors.ro/cultura/ca-sa-nu-mor-bou/

    Nu intentionez sa descifrez nedumerirea autorului, vreau doar sa punctez cate comentarii a generat paralela profunda dintre imbecili, boi si inteligenti; destule si cu aplomb sustinut, comparativ cu teme mult mai reale si apropiate adevarului de dupa dealuri: toti ne raportam la starea de bine pe care o cunoastem, sau credem ca o cunoastem cel mai intim. De unde rezulta masa nefiresc de masiva a imbecilitatii majoritare si toxicitatea boului cu multa carte.

    Potrivit acestei relationari simpliste, Insusi marele duduitor expremier NasCase va muri convins cataraasta de numaratori de ooa nu-l merita: firesc ordinar daca ne insurubam in logica primitiva a descojitorului de ooa cu manuta harnica si unduitoare spre propriul buzunar. Firesc national dobandit cu sange promovat de politica de haita a partidului nesatuilor socialisti; care firesc recunoscut la gramada(presa, ielita politica si proletariatu orfan) provoaca accese de constiinta in cele mai variate medii si moduri.

    Nu demult citeam o alta parere, a unui alt reputat intelectual, N Djuvara, in care trona linistita aceeasi statura maiestuoasa a boului scolit, sau cu multa carte; ambele ipostaze bovine reflecta ilustra desprindere de realitatea sociala inconjuratoare cu care interactionam involuntar, dar care ne da oaresce stari de disconfort inexplicabil.

    Astfel revin la nedumerirea justificata a marelui fermier doctor in drept, la care se raliaza natural vocea boborului nationale blocat in prestigiul accademic dobandit cu multa truda si foloase nenumarate, escaladez zidul mental dintre doctorii de toate spetele si boborul blocat cultural, ca sa ajung la provocarea exprimata de Liiceanu: da de ce sa mor ca bou-l ?

    Pentru ca, incerc marea cu degetul acoperit, ne lipseste cultura, ne lipseste reperul si fugim de anumite standarde ca michidutza de bor srl, sic, si am decis la gramada ca provocarea nu merita bagata-n seama de nici un fel, nici o culoare daca nu poarta amprenta imediata a peschesului traditional. Pentru ca nu stim, nu putem si nici nu vrem.

    Blocarea masei, in negarea provocarii, are o explicatie simpla generata cultural si inca una indusa ideologic: suntem mandri cu hotii nostri, evident cei mai cinstiti, si nu acceptam hoti mai educati, care fura mai putin si ne pun si la munca, ca sa ne platim taxele conform gramezii productive; comparativ cu drepturile gramezii socialiste cinstite, adica hoate dar nedovedite.

    Adevarul cuprins in persoana bou-lui contemporan si contemplativ e ca, fara boi si fara imbecili, nu am mai fi moderni(diversitate, toleranta, multiculturalism, dialog, etc), dar modul dupa care cultivam boii, inclusiv cu multa carte, face diferenta dintre o societate normala si una retrograda. Sunt limite si zone peste care nu se trece fara a plati pretul corect; sunt cereri si vointe care se pot dezvolta periculos de mult in absenta unei reactii coerente, civilizate; sunt situatii in care ne-ntrebam, ca boi-i, de ce traim asa de bine cand jugul de deasupra greabanului personal e, vai ce paradox, cel mai frumos ornat, colorat, din targu socialist de stat.

5 comentarii