Atat de aproape si totusi paraleli, cu civilizatia

 • Se intampla in RO anului 2014, membra UE si NATO, otaraaparent democrata in care baronul politic, ca specie si fauna, se simte amenintat de justitia cu inflexiuni occidentale. Aparent democrata intrucat libertatea de a te realiza, intarasau in afara, este la indemana oricarui cetatean pus pe capatuiala sau ros de dilema sfarsitului bovin cu 2 picioare.

    Se intampla in RO sfasiata de drumul inceput spre occident cu un pret peste masura de achitat: musai sa ne desprindem din inima, creier si retina imaginea binefacatoare a stapanului, boierului cu mana larga si sa o schimbam cu cea a exploatatorului interesat doar de performanta si profit. Explicabil daca ne raportam la cultura natiei indobitocita ideologic cu viitorul de aur al societatii poporului recent comunist, sau feudal actual; absurd insa daca deschidem ochii in prezent si ne mai socotim o natie.

    S-a intamplat in dec 89, s-a repetat in iunie 90 si a intrat deja in obisnuinta omului obisnuit care nu mai crede in nimic de cele mai multe ori; poate doar in puterea personala a uitarii, abandonarii in exercitiul patinat al lucrului care merge si asa(la noi in special). In timp ce omul modern(adica activistu), imbuibat de acumulatura, sucesuri, averi, titluri si functii fara numar, s-a obsnuit cu ideea ca totul i se cuvine, e inconjurat numai de privilegii si avantaje nenumarate, din care cel al responsabilitatii sociale este cel mai lustruit, albit si innobilat, ca doctrina de partid unic: ca fara partid majoritar nu se poate.

    Mai poate salva ceva RO din caderea libera, linsitita, in autosuficienta, autoamagire si prosternare in fata minciunii blande, umane chiar ?  Grea dilema de rezolvat in cateva cuvinte; RO s-a impartit in 2 felii distincte, dictate de spiritul de supravietuire la indemana: cea majoritara, alocata trup, suflet si burtica plina bugetarului bugetofag, cea minoritara(ca expresie, ca ca numar ii depaseste linistit pe bugetofagi). Neavand reactie de nici o vocala, se pare ca curentul capitalist socialist de stat va intra in istoria linistita a viitoarei Republici SudAmericaneRomania.

    Care republica va consfinti pe viata ceea ce nu a putut sintetiza concret constitutia lui Ilici; l-am revazut astazi multumind din inima minerilor ca au facut curatenia de primavara din vara lui 90: gretos episod, urat exemplu, toxica amintire; dar cum tocmai in asta consta originalitatea speciei romane, se pare ca-i vom ridica-n curand si statuie in plin centrul politicii pesede: ar face un cuplu de milioane cu haita de maidanezi damboviteni protejata de primarele doctor neimplinit profesional, ca d`aia s-a imbalsamat politic indepenent.

    Si totusi exista speranta, dupa exemplul iubirii de mosie, de a rezolva dilema  renaturalizarii faunei dambovitene la standardul uzat al moralei crestine moderne fara bor srl in spate; psihologia, cu accent pe intelesul tutulol,  ar putea explica rational ce a insemnat revolutia din 89, socialismul uman de pana-n 2004 si reforma initiata de Basescu. In aceeasi deschidere se impune si clarificarea statuarii useleului ca formatiune politica intr-o democratie de orice nivel, inclusiv grosolan orriginal: recte o formatiune de partide orientate impotriva unui singur om, unei singure institutii, unei unice reforme….parca traim deja in scenariul animalelor cu si fara carte. Usele, Usele, mandria noastra E: jalnic cu trimitere directa catre segmentul mai cu carte al RO actuale.

    Dupa psihologia, pe intelesul multimii, se poate proba cu reale succesuri opozitia online cetateneasca simpla; suficient ca un grup de internauti sa mediatizeze global succesurile guvernantilor cei mai cinstiti in reteaua www. Mediatizare insotita de o critica obiectiva si impersonala, mediatizare sustinuta de romanii din toata lumea, care sigur va sparge frontierele nepasarii nationale condescendente, evident ca, cu pozitia personala acumulata original. E vorba de segmentul de oameni cu putere de intelegere reala a implicatiilor politice care prefera sa taca sau, din contra, sa mentina traditia conservatoare(socialistica sic) in dauna progresismului capitalist real.

    Poate parea ieftina afirmatia conform careia aceasta clasa de romani au pecetluit si condamna inca RO la nepasare, dar este perfect adevarat: inchipuiti-va ce inseamna pentru clasa de jos, extorcata-mintita-manipulata umanitaros, confirmarea acestui fapt ca legitim din gura unui var(cu mai multa carte evident), prieten, vecin, cumatru, etc…victoria absoluta a spiritului(de supravietuire) impotriva ratiunii(de dezvoltare). Scenariu de succes in conditiile in care elita a fost detronata sistemtic de Ielita, cultura a fost umbrita de activism, valoarea produsa a fost umilita, tot sistematic, de acumulatura dobandita.

    Ce mai poate sensibiliza nesimtirea politicului dambovitesc, pe langa reactia internationala dezvoltata pe www si constiinta furtului recunoscut, dezvaluit de psihologia simpla, doar Dumnezeu mai poate sti, sau nici EL; caci daca noi alegem ce alegem, tot noi si beneficiem la gramada, ordonata de ideologia baronului hraparetz, mandru si generos cu firimiturile.

1 comentariu