Din cauza copacilor, pentru ca e prea multi,

 •  o copiem pe Scufita Rosie, pe persoana nationalista mandra foc, aproape la infinit. Faptul ca nu invatam nimic din greselile inaintasilor, dupa cum rezulta fara echivoc pentru orice posesor de cap rational, poate sa insemne mai multe neajunsuri, dintre care cel legat de intelectualism tine capul de afis al celei mai inculte, dpdv spiritual si moral, natiuni aproape moderne.

    Din fericire, pentru ca natura isi urmeaza cursul implacabil, notiunea de telectual recunoscut, sau bou cu multa carte, tinde sa ajunga in coada valorilor democraturate absolut orriginal: ca si cum impostura atrage inevitabil tot impostura. Episodul cu premierul doctor, la cursuri intensive xerox-copy, si economista doctoreasa, la o universitate straina de jumatatea de masura mioritica, ne arata clar ce inseamna sa nu-ti recunosti greseala; sau vina de a fi fost prea prost pregatiti.

    In privinta premierului putem muri linistiti, el nu stie nimic dar nici nu abdica lupta, pentru ca cultura boboreanului se limiteaza strict la infatuare, tupeu si curaj, totul marcat de o imensa si dulce absenta a limitelor. Si ca dansul e foarte multi oameni asa de bine pregatiti ca, mai ca-ti vine sa-ti iei lumea-n cap si sa recunosti ca, ca el/ei, mai rar; dupa ce ajungi in cealalta lume, desigur. Daca te multumesti cu lumea originala, imbacsita de cinste, mandrie si falsa victimizare, ajungi impertubabil la concluzia ca doar asa se poate, la noi.

    Eticheta care s-a lipit involuntar de persoana ministresei educata afara mi se pare putin prea strident colorata, pentru ca e destul de tanara ca sa inteleaga corect ce inseamna agresiunea sistemului impotriva omului simplu, indiferent de titlurile detinute; dealtfel marturiseste ca familia nu a incurajat-o deloc in aceasta alegere, din contra. Si tot din contra am putea sa o privim ca pe o subalterna a premierului cel mai cel….cum s-ar clatina ierarhia partidului pesede daca orice ministru i-ar lua fata premierului.

    Inevitabil ajungem la structura si fiinta partidului unic din RO, prezumat demo pentru ca e perfect compatibil cu descurcareala dupe langa functia publica. Ca o paranteza nevinovata merita retinut ca nici un roman de prestigiu international nu a fost recunoscut intaranatala, ci ceva mai spre apus; acolo unde incompatibilitatea si coruptia sunt tratate asa cum ne tratam, alegem, noi pe persoana fizica, conducatorii cei mai cinstiti.

    Criticile atrase de acesti umili actorasi politici ne arata si cat de prost pregatiti suntem in raport cu realitatea actuala: pai cine este, draga tovarase si domn activist, premierul copiuta generat de partidul mereu invingator in RO moderna, sustinut la gramada de media si ielita rezultanta ? Asa-i ca ne-au cam pacalit cu promisiunea desarta ca se vor cinsti si ei candva ? Asa-i ca ei castiga mereu in timp ce noi criticam steril ? Asa-i ca parem mai prosti decat prevede insasi legea ?

    Chiar daca legea o facem tot noi, sau aparent noi ca gramada, faptul ca din cauza copacilor refuzam sa vedem padurea, uscata deja, nu mai suporta nici o scuza: adevaratul vinovat, din fata naturii naturale, nu este cel care cere ci cel care ofera totul fara sa se preocupe de ce va urma. Exista un raport simplu simplu de raportare la sinergiile absurdului meandrelor concretului orriginal: spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti….chiar daca critici acum ce ai ales, sustinut si manipulat ieri, alaltaieri si, cel mai probabil, o vei face si poimaine.

    O suma de cuvinte menite a elucida secretul lui Polichinelle, socialist dambovitean cinstit, telectual de Dambovita cu atestat, om de afaceri cu bugetul national, politician conjunctural paralel cu responsabilitatea pe termen mediu si lung, om simplu din boboru asistat sau din natia impinsa peste hotare: ca ca la noi mai rar atata ignoranta si ura, raportata la hectaru locuibil!

     

3 comentarii
 • Suissestudent
  Suissestudent Mi-au placut expresiile Dvs. "orice posesor de cap rational", "parem mai prosti decat prevede insasi legea", "din fata naturii naturale", "notiunea de telectual recunoscut, sau bou cu multa carte". :))) Un fel de rasu-plansu harvardian...
  16 iulie 2014 - Lui 4 le place!
 • A.Cantemir
  A.Cantemir Asa e precum scrii,cu expresiile.Esential este ca toata lumea sa inteleaga ce trebuie.
  16 iulie 2014
 • dianatudor
  dianatudor Nolticus, mi-a plăcut expresia, ”spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti” …. mare adevăr.
  17 iulie 2014 - Lui 2 le place!