Mircea Eliade despre Eminescu

 • Cât timp va exista, undeva prin lume, 
  un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, 
  identitatea neamului nostru este salvată 

  Tot ce s-a creat după el poartă pecetea geniului sau măcar a limbii eminesciene. Rareori un neam întreg s-a regăsit într-un poet cu atâta spontaineitate şi atâta fervoare cu care neamul românesc s-a regăsit în opera lui Eminescu. Îl iubim cu toţi pe Creangă, îl admiram pe Haşdeu, învăţăm să scriem de la Odobescu, îl respectăm pe Titu Maiorescu şi anevoie putem lăsa să treacă mult timp fără să-l recitim pe Caragiale. Dar Eminescu este, pentru fiecare din noi, altceva..
  El ne-a relevat alte zări şi ne-a făcut să cunoaştem altfel de lacrimi. Gloria lui Mihai Eminescu ar fi fost poate mai puţin semnificativă, dacă n-ar fi luat şi el parte, de peste veac, la tragedia neamului romanesc. El şi numai el, ne-a ajutat să înţelegem bătaia inimii. El ne-a luminat înţelesul şi bucuria nenorocului de a fi român.

  Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseţile, durerile şi nădejdile crescute din ele. Noi cei de aici, rupţi de pământ şi de neam, regăsim în tot ce-am lăsat în urmă, de la văzduhul munţilor noştri şi de la melancolia mării noastre, până la cerul nopţii româneşti şi teiul înflorit al copilăriei noastre. Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem ca într-un dulce somn, la noi acasa. Întreg Universul nostru îl avem în aceste câteva zeci de pagini pe care o mână harnică le-a tipărit şi le împarte astăzi în cele patru colţuri ale lumii, peste tot unde ne-a împrăştiat pribegia. 
  Păstraţi-le bine; este tot ce ne-a mai rămas neîntinat din apele, din cerul şi din pământul nostru românesc. 

                                             Mircea Eliade – Paris, septembrie 1949


   
2 comentarii
 • Agrippa
  Agrippa La zidirea Soarelui, se stie,
  Cerul a muncit o vesnicie,
  Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu,
  Ne-am ales cu domnul Eminescu.
  ...  mai mult
  12 februarie 2013 - Lui 5 le place!
 • Agrippa
  Agrippa Eminescu e tulpina eternitatii romanesti. Fara de el am fi inca pamant incruntat, ca si pe vremea zimbrului. Abia cu versul lui ne-am desfacut spre soare. Dar tot cu el am depasit si pieritoarea minune a florii, invecinandu-ne cu suveranele constelatii.
  D...  mai mult
  12 februarie 2013 - Lui 5 le place!