EXCLUSIV: Ce nu s-a spus oficial despre scandalul din portul

 • Vama din Germania vrea capete de vameși români

   

  De ce s-a declanșat vînătoarea de șefi de vămi puși tocmai de partidul aflat la putere? Pare puțin ciudat, nu? Ca de obicei în ultimii douăzeci de ani, se întîmplă din cînd în cînd lucruri bune în țară pentru că se cere expres din străinătate. În cazul de față, nebunia din vămi a pornit, se pare, din cauză că Poliția Vamală din Germania a efectuat o investigație proprie cu privire la vămile din Românica.

   

  Axa China-Germania-România

  Despre ce este vorba, în mare? În jur de o mie de containere cu mărfuri provenind din China au intrat prin Hamburg, din martie pînă în octombrie 2009, cu destinația tranzit către România. E vorba, estimativ, de vreo 15.000 de tone de produse venite din Asia. În punctul final, deci la noi, urma să li se facă formalitățile vamale, ce presupun un noian de taxe la stat. Poliția Vamală din Germania a fost înștiințată că în cazul acestor containere s-a sărit peste formalitățile legale – cu alte cuvinte, mărfurile au intrat fictiv, fără să fie plătite taxele aferente la stat. Pentru a-și finaliza propria investigație, Poliția Vamală germană a solicitat părții române, în speță Autorității Naționale a Vămilor (ANV), să facă dovada înregistrării fiscale a acestor mărfuri.

  Răspunsul părții române a întîrziat vreme de nouă luni, ceea ce a făcut ca șeful Administrației Vamale din Germania să-i scrie personal șefului ANV, Radu Mărginean, somîndu-l să răspundă odată. Solicitarea a venit pe data de 7 februarie la ANV, iar Mărginean a fost demis pe 9 februarie, pe motiv de implicare într-un dosar de mită de la Vama Halmeu. Demiterea rapidă a lui Mărginean, protejatul lui Blaga, a părut suspectă.

  Dar ia gîndiți-vă un pic, ea face posibilă o nouă întîrziere a răspunsului către partea germană, deci o amînare a investigațiilor profesioniste ale nemților, ce nu pot fi influențate de mafia politică din România. Iar Poliția noastră nu are de gînd să facă descinderi și arestări în Vama Otopeni, să nu demaște din greșeală tunul. (Alexandru Căutiș) (va urma)

  • Share
0 comentarii