Scandalul din portul Constanța (II)

 • Scandalul din portul Constanța (II)

   

  scan 1 Vama În urmă cu trei luni v-am povestit în revista Kamikaze despre cum Poliția Vamală din Germania s-a sesizat în privința transporturilor de mărfuri care intră în U.E., prin România, fără să plătească vamă. Pe scurt, povestea este aceasta:

  În jur de 1.000 de containere cu mărfuri provenind din China au intrat prin Hamburg, din martie 2009, pînă în octombrie 2009, cu destinația tranzit către România. E vorba, estimativ, de vreo 15.000 000 tone de mărfuri venite din Asia. În punctul final, deci la noi, urma să li se facă formalitățile vamale, ce presupun un noian de taxe la stat. Poliția Vamală din Germania a fost înștiințată că acestor containere nu li s-au făcut formalitățile legale, cu alte cuvinte, mărfurile au intrat fictiv, fără să fie plătite taxele aferente la stat.

   

  SCAN 2 vama Pentru a-și finaliza propria investigație, Poliția Vamală germană a solicitat părții române, în speță Autorității Naționale a Vămilor (ANV) din România, să facă dovada înregistrării fiscale a acestor containere. Cum dovada înregistrăriI nu putea fi făcută, au început să cadă capete. Nu de dragul justiției sau din respect pentru banul public neîncasat. Ci din alt motiv: Nu vom intra în Schengen nici în toamna asta dacă nu se face dovada că vămile din România s-au curățit.

  De data aceasta cer dovezi șefii vămii din Germania, care au monitorizat acele 1.000 de containere. Germania este în fond motorul Uniunii Europene, deci ar avea un cuvînt greu de spus, mai ales că 15.000.000 tone (cincisprezece mii de tone de marfă!; pentru cine e mai familiarizat cu kilogramul înseamnă 15.000.000 kilograme de marfă) sînt echivalentul a cîtorva miliarde de euro gaură la bugetul național, dacă mărfurile au rămas în România sau gaură la bugetul altor state, dacă le-au fost destinate.

  Atașat, documentul emis de Poliția Vamală a Germaniei către Autoritatea Națională a Vămilor. (Alexandru Căutiș)

  (Vom reveni cu amănunte)

0 comentarii