O MOŞTENIRE MONARHICĂ PENTRU ROMÂNIA ?!

 • Data postarii: 09.07.2011 10:05
  Regele Mihai I nu a fost impus într-o formă juridică în România ca" MONARH CONSTITUŢIONAL" ci printr-un DECRET ... Şefului Statului Ion Antonescu pune în aplicare acest DECRET în care Carol II preda sceptru de monarh şi prerogrativele ca şi protocoalele foarte restrînse ale viitorului monarh stabilite prin DECRET... Istoricii ne semnalează că REGELE MIHAI are consumată moştenirea atît prin PRINCIPESA MARGARETA cît şi URMAŞUL PRINŢ NICOLAE ... Soluţia ar fi ca partidele politice româneşti să se "orienteze" spre un alt monarh disponibil din CASELE MONARHICE EUROPENE dispus să la rîndul său să repete ce a făcut CAROL I pentru România(revenire la forma initiala)
  Bibliografie selectivă :

  Typo : "prerogativele""

  " In septembrie 1940, Carol al II-lea i-a acordat puteri discretionare generalului Ion Antonescu care i-a impus sa abdice in favoarea fiului sau. Mihai (in varstă de 18 ani) a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurămant pe constitutie (abrogată la acea dată) si fără votul de aprobare al parlamentului (suspendat, redeschis abia in 1946). In schimb, Mihai a fost incoronat[10] cu Coroana de Otel‎ si uns rege de Patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu, in catedrala patriarhală din Bucuresti imediat după abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie, 1940[11]. Astfel, Mihai a domnit a doua oară doar "prin gratia lui Dumnezeu"[10], ca rege absolut, de drept divin, nu si constitutional. Legal, insă, Mihai nu putea exercita prea multă autoritate, in afara prerogativelor de a fi seful suprem al armatei si de a desemna un prim-ministru cu puteri depline[12], numit "Conducător".

  Regele Mihai I, in calitate de maresal si comandant suprem al armatei romane, a fost decorat prin jurnalul Consiliului de Ministri din 8 noiembrie 1941 cu toate cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul, fiind singurul detinător in această situatie, alături de maresalul Ion Antonescu."
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă

0 comentarii